11 Ocak 2015 Pazar

FİZİK VE TEKNOLOJİ

Fizik nedir?
*Fizik (Eski Yunanca: φύσις fisis “doğa”) maddeyi, maddenin uzay-zamanda hareketini enerji ve kuvveti de kapsamak üzere bütün ilgili kavramlarla birlikte inceleyen doğa bilimidir. Daha genel olarak, evren ile ilgili nasılları cevaplamak için doğanın genel bir analizidir.
FİZİĞİN TEKNOLOJİDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Beslenmek, hareket etmek, iş yapmak, Soluk alıp vermek ve diğerleri ile gündemdeki konular, global ısınma, nehirlerin, denizlerin kirlenmesi, cep telefonu, yazıcı, bilgisayar, uydular, uzay araçları ve daha nice aklınıza gelen konu fiziğin de konusudur. Fizik konularını canlı ve cansız doğadan alır. Doğada gerçekleşen olayların nasıllarını matematiksel ifadelendirmeye çalışır.
ARALARINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?
*Fizikteki bir çok kanun bugün teknolojide kullanılmaktadır . Fizik ve teknoloji iç içe iki olgudur . Günümüzde kullanılan ve gelecekte kullanılacak teknolojideki bazı fizik yasalarına bakalım :
ISI VE SICAKLIK KANUNLARININ TEKNOLOJİDE UYGULANMASI
*Termal kamera görüntüleme yöntemi olarak ısıyı esas alan ve görüntünün genel yapısını ısıya göre oluşmuş renk ve şekillerinin belirlediği görüntüleme teknolojisidir .Tüm canlılar ve cisimler sıcaklıklarına bağlı olarak elektromanyetik dalgalar yayar . Her canlının vücut ısısı farklı olduğundan yaydığı dalganın dalga boyu da farklı olmaktadır . Termal kameralar bu dalgaları yakalayarak canlıların yerini tespit etmek için kullanılır . Günümüzde tank, helikopter ve jetlerde kullanılmaktadır . Araçların ön paneline yerleştirilen termal kamera üç yüz metreyi bulan menziliyle gece sürüşlerinde yola çıkan hayvan ve insanların far mesafesine girmeden algılanmasını sağlamaktadır. Termal kameraların tıpta da kullanım alanları vardır.
OPTİK KANUNLARININ TEKNOLOJİDE UYGULANMASI
*Yansıma ve kırılma optik kanunlarının başında gelir. İletişim teknolojisinde çok önemli bir yere sahip olan fiber optik kablolar ve fiber çalışmalarının temeli yansıma kanununa dayanır. Tıpta damarların içinin ve organlarının görüntülenmesi gibi görüntüleme sistemlerinde oldukça kullanılır.
Elektromanyetik Dalgalar ve  Yansıma Kanunlarının Teknolojide Kullanımı
*Radyo dalgaları radar teknolojisinde kullanılır. Radar , verici atmalar halinde yayılan radyo dalgalarının yolları üzerindeki cisimlerden yansıyarak geri dönmesi ve bir alıcı tarafından yakalanması ilkesine göre çalışır . Hedef doğrudan radara geliyorsa ya da radardan uzaklaşıyorsa  doppler etkisi sayesinde hız belirlenebilir. Ayrıca lokal yağlanma ve selüloit tedavisi teknolojisinde ve manyetik rezonans görüntülemede iyonizen olmayan radyo frekansı kullanılmaktadır.
Lazer Teknolojisi
*Lazerler basit anlamada yoğunlaştırılmış ışın üreten cihazlardır. Bu ışının en önemli özelliği tek renkli ,düz ve yoğun olmasıdır. Son 20 yılda lazer teknolojisinde yaşanan büyük gelişme ve bunun tıbba yansıması tedavi başarılarında önemli mesafeler kaydedilmesini sağladı. Öyle ki birkaç seansta acısız ve zahmetsiz ciltteki lekelerden akne lekelerinden kurtulmak mümkün hale gelmiştir.
Nano teknoloji
*Nano teknolojinin yüksek potansiyeli kuantum fiziğinin kanunları sayesinde açığa çıkmaktadır. Nano teknoloji atom ve molekül ölçeğinde özel teknik ve yöntemlerle yapıların, materyallerin ve araçların inşa edilmesini bu ölçekte ölçme ,tahmin etme izleme ve yapım faaliyetlerinde bulunmayı ve bu ölçeğin bazı temel özelliklerinden yaralanma kabiliyetini ifade eder.
Ölçüm araçlarında
*Ampermetre, voltmetre terazi gibi birçok ölçü aletinin yapımında fizik yasaları ve kanunları uygulanmaktadır. Aynı zamanda evlerimizde kullandığımız su, elektrik ve doğalgaz  için yapılan ödemelerin hepsi fizik yasaları sayesinde yapılan araçlarla yapılmaktadır.
HAZIRLAYAN AHMET ARICI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti