6 Temmuz 2014 Pazar

Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri


Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri Çocuklarda gözlenen çalma eylemi, nedenleri ne yapılması gerektiği hakkında açıklayıcı, özgün ve eğitici bir yazı.
Herhangi bir kimseye ait olan bir eşyanın, o kimsenin izni ve isteği olmadan alınması durumu olarak tanımlanan hırsızlık; tüm toplumlar nezdinde hoş karşılanmayan ve hiçbir etik değeri olmayan, itici bir olgudur.
Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri 150x150 Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri
Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri
Kimi zaman başkasına ait bir mülkü izin istemeden alma davranışını çocuklar da göstermekte, ebeveynler ise bu duruma farklı tepkiler vermektedirler. Kimi çocukluğuna verip görmezden gelirken kimi dehşete kapılıp şiddetli cezalandırma yoluna gider. Peki böyle durumlarda anne babalar ne yapmalı, nasıl davranmalı?
Öncelikle bilinmelidir ki çocuklarda mülkiyet kavramı 7 yaşına kadar gelişmemektedir. Bu yaşa kadar çocuklarda görülen bu tip davranışlar, bilinç dahilinde yapılmadığından hırsızlık ve çalma olarak değil ‘davranış bozukluğu’ olarak değerlendirilmektedir.
Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri
NEDENLERİ: Sevgi ve şefkat yoksunluğu, ilgisizlik Çocuğun ihtiyaçlarının yerinde ve zamanında karşılanmaması Anne babanın aşırı koruyucu ve otoriter tutumları Mülkiyet kavramı olgusunun öneminin kavranamaması ya da çocuğa yerleştirilmemesi Çocuğun kendi eşyalarının veya bir başkasına ait eşyaların izinsiz alınarak olumsuz model oluşturulması Çocuk herhangi bir eşyayı izinsiz alma teşebbüsünde bulunduğunda desteklenmesi sonucunda davranışın çocukta alışkanlık haline gelmesiKıskançlık, rekabet, dikkat çekme arzusu
 Çocuklarda Hırsızlığa Karşı Ne Yapabilirim?
NE YAPMALI? Böyle bir davranış fark edildiğinde çocuklara ceza vermek, aşağılamak, azarlamak ve etiketlemek zedeleyici ve yıpratıcı olacaktır. Bu tip tutumlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Çocuğun temel ihtiyaçları yerinde ve zamanında karşılanmalıdır. Anne babalar, çocuklarını sevgi ve şefkatten mahrum bırakmamalıdır. Zira çocuklarda görülen davranış bozukluklarının temel nedeni sevgi açlığıdır. Asla unutulmamalıdır. Çocuklarda bu davranışları engellemek için mülkiyet kavramını geliştirme yoluna gidilmesi en doğrusudur. Örneğin; çocuğun odasına girilirken izin alınması, eşyalarının izin alınmadan karıştırılmaması gibi davranışlar, göreceksiniz çocuklarınızın mülkiyet kavramını daha erken kazanmalarını sağlayacaktır.
Çocuklarda Hırsızlık ve Nedenleri,hırsızlık,çalma,mülkiyet,davranış bozukluğu,tedavi,çözüm,sebep,sonuç,kaç yaşında öğrenir,mal bilinci,genç,çocuk,yetişkin.

1 yorum:

  1. MUSTAFA TÜRKOĞLU1 Ağustos 2015 10:03

    Süphesizki allah celle celalüyü iyiliği ve adalet akrabaya emreder azgınlığı fushiyat çirkin işleri fenalığı yaşaklar tutasınız size öğüt verir

    yetişkin ve gençin piskolojisi bozulması çoçukların hastalığı olması

    YanıtlaSil

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti