30 Mart 2014 Pazar

İnternet erişim engellemesini aşarken kişisel güvenliğinizden olmayın

zaman.com.tr

30 Mart 2014, Pazar
Popüler sosyal ağların Türkiye’de erişime kapatılmasıyla birlikte, internet kullanıcıları alternatif yollara yöneliyor. Siber güvenlik şirketi Trend Micro ise bu durumun getirdiği bazı risklere dikkat çekmekte. Erişim engellemesini aşmak isterken kişisel bilgilerinizi siber hırsızlara kaptırmayın.
Twitter ve YouTube’un erişime kapatılması, Türkiye’deki internet kullanıcılarının büyük tepkisini çekti. Ama teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde bu erişim engellemelerini aşmak pek de zor değil. Üstelik çeşitli kaynaklardan gelen raporlara göre, bu servislerin Türkiye’deki kullanımında büyük bir azalma da yok. Çünkü VPN programı, tünel siteleri veya farklı DNS sunucuları kullanarak internete herhangi bir kısıtlama olmadan erişmek mümkün.
    Bu durum her ne kadar internet kullanıcılarını memnun etse de, dünyaca ünlü siber güvenlik şirketi Trend Micro bazı güvenlik risklerine dikkat çekiyor. Şirketin Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekçioğlu’na göre güvenilir olmayan servislerin kullanılması “pishing” adı verilen yemleme yöntemiyle kişisel bilgilerin sızmasına neden olabilir.
    “Size birisi bir şeyi ücretsiz veriyorsa biraz daha dikkatli olmakta yarar var. Kullandığınız DNS veya VPN servisinin özellikleri ve güvenilirliği çok önemli. Kullanıcılar bu tip servisleri kullanmadan önce kim olduklarını iyice araştırmalı, kullanıcı yorumlarını incelemeli. Nasıl ki kapımızı her çalan kişiyi eve almıyorsak, gördüğümüz her uygulamayı indirmek de doğru değil.”
    Yakup Börekçioğlu bu tip servislerin sadece belirli zamanlarda kullanılması yönünde uyarılar yapıyor: “VPN servisini gün boyunca sürekli açık tutmak iyi bir fikir değil, sadece ihtiyaç olduğunda açmak en doğrusu. VPN servisi açıkken bankacılık gibi hassas işlemler de yapılmamalı.”
    Börekçioğlu’na göre ayrıca VPN veya DNS servisleri açıkken cihazda ne gibi değişiklikler olduğuna da dikkat etmekte yarar var:  “Eğer bu servisleri kullanırken cihazınızda daha önce hiç görmediğiniz tarzda pop-up reklamlar gözükmeye başlamışsa tehlike sinyali çalıyor demektir. Kötü niyetli servisler, kullanıcıları sahte sitelere yönlendirip kimlik bilgilerini çalabilir. Özellikle Android kullanıcıları hangi uygulamayı indirdiklerine çok dikkat etmeli. iPhone ve BlackBerry kullanıcılarının bu açıdan işi biraz daha rahat çünkü oradaki uygulamalar bir merkez tarafından kontrol edildikten sonra kullanıma açılıyor.” d.ergurel@zaman.com.tr
Huawei’den hem cebe hem göze hitap eden akıllı telefon
Son yıllarda dikkat çekici ürünler piyasaya çıkaran Çinli şirket Huawei, şimdi de Ascend serisinin yeni üyesi  ile Vodafone’un katkılarıyla karşımızda. Bir süreliğine deneme imkanı bulduğum cihazın, beklentilerimin çok üstünde fiyat-performans kalitesine sahip olduğunu söyleyebilirim.
    Android 4.2 işletim sistemiyle gelen cihaz 170 gram ağırlığında, aynı seviyedeki rakiplerine göre ise birazcık kalın. Cihazın 5 inç genişliğindeki ekranının piksel çözünürlüğü 540x960. Göze hoş gelen farklı tema seçenekleri bulunuyor. Cihazı denediğim süre boyunca herhangi bir donma veya gözle görülecek seviyede bir yavaşlamaya rastlamadım. 1.2 GHz hızında 4 çekirdekli işlemcisi ve 1 GB belleği var. Dahili hafızası 4 GB ama microSD girişi sayesinde 32 GB’a kadar ek depolama alanı elde edebiliyorsunuz. 2150 mAh kapasitesindeki bataryası normal kullanımda tüm gün yeterli. Cihazın arka yüzündeki kamerası 5.0 MP, ön yüz ise 0.3 MP; flaş desteği var ama karanlık ortamlarda görüntü kalitesinin ortalamanın altında olduğunu söylemeliyim. Vodafone’un katkılarıyla Türkiye’de satışa sunulan bu cihaz 599 TL’lik satış etiketiyle özellikle giriş ve orta seviyedeki kullanıcılar için iyi bir tercih olabilir. Ayrıca Vodafone’un tarifeye ek düşük fiyatlarla bu cihaza sahip olma imkanı da artı bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
Türk şirketleri siber tehdit altında
Cisco’nun 2014 Yıllık Güvenlik Raporu’na göre dünya çapında endişe oluşturan siber tehditlerin sayısı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında yükseldi. Cisco Türkiye Güvenlik Ürünleri Satış Müdürü Ali Fuat Türkay’a göre ise durum ciddi “Türkiye’deki işletmeler için artık mesele saldırıya maruz kalmayacakları değil, ne zaman maruz kalacakları…” Raporun İngilizce orjinaline http://bit.ly/O475xb adresinden ulaşılabilir.
Haftanın uygulaması: 1 Second Everyday
Her gün hayatınızdan sadece 1 saniyelik görüntü çekerek bütün hayatınızın albümünü yapabileceğiniz sıra dışı bir uygulama. İsterseniz daha önce çekilmiş videolarınızı da kayıt altına alabiliyorsunuz. Belirli bir saniyeyi seçtikten sonra videonun tamamını saklamanıza da gerek yok. Ücretli olan uygulamayı Apple App Store veya Android Play Store’dan indirebilirsiniz.
HTC yeni akıllı telefonunu tanıttı
HTC, Londra’da düzenlediği etkinlikte yeni akıllı telefon modeli HTC One (M8)’ı tanıttı. Yüksek kalite tek parça metal gövdesi ile dikkatleri çeken cihazda akıllı SensörHub, günlük aktiviteleri kolaylaştıran Motion Launch, DuoKamera görüntü teknolojisi ve BoomSound ses kalite gibi çeşitli özellikler bulunuyor. Full HD (1080p) 5 inç genişliğinde ekrana sahip olan cihaz, 2.3 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcisi ve Android 4.4 işletim sistemiyle geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti