3 Nisan 2014 Perşembe

Anayasa Mahkemesi: Hukuka aykırı, Twitter yasağını kaldırın


ZAMAN MANŞET

 - ANKARA
3 Nisan 2014, Perşembe
Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağının ‘ifade özgürlüğüne yönelik ağır müdahale’ ve ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi. Bireysel başvurular üzerine alınan kararda, idare mahkemesinin verdiği yürütme durdurmayı uygulamayan TİB’in, yükümlülüğünü yerine getirmediği ifade edildi. İhlalin ve sonuçların ortadan kaldırılması için karar TİB’e gönderildi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Bursa mitinginde “Twitter mivitır, hepsinin kökünü kazıyacağız.” sözlerinden birkaç saat sonra getirilen Twitter’a erişim yasağı, Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) döndü. Mahkeme, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)  tarafından yapılan engellemenin Anayasa’nın 26. maddesine aykırı olduğunu belirtti. Erişim yasağının, ifade özgürlüğüne yönelik ağır müdahale niteliğinde ve hak ihlali olduğuna karar verdi. Bireysel başvurular üzerine alınan kararda, ifade özgürlüğünün demokratik hukuk devletindeki önemi vurgulandı. AYM, daha önce Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği karara atıf yaparak TİB’in bu kararı uygulamadığının altını çizdi. Kararın uygulanması için 30 günlük azami sınırın beklenemeyeceği ifade edilerek, “TİB tarafından, anılan sitenin derhal erişime açılmaması nedeniyle bu yükümlülüğün yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.” denildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararının en kısa sürede uygulanması gerektiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bursa mitinginde “Bu Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız.” sözlerinin ardından getirilen Twitter yasağı Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Mahkeme, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından getirilen yasağın Anayasa’nın 26. maddesine aykırı olduğunu belirterek, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için TİB’e yazı yazılmasına karar verdi. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da aralarında bulunduğu farklı başvurularla ilgili verilen kararda, yasağın ifade özgürlüğüne aykırı olduğu vurgulandı.
Daha önce Ankara 15. İdare Mahkemesi, TİB’in yasağı hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak TİB bu karara uymamıştı. TİB tarafından getirilen yasağın ifade özgürlüğü ve demokratik hukuk devleti ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekilen Anayasa Mahkemesi kararında, “Bireysel başvuruya konu edilen ihlal iddiasının konusunu oluşturan ifade özgürlüğünün demokratik hukuk devletindeki önemi dikkate alındığında TİB tarafından twitter.com isimli internet sitesine erişimin engellenmesi yalnızca bu engellemeye dayanak gösterilen ve URL bazlı verilen kararların muhataplarını değil, twitter.com ağından yararlanan tüm kullanıcıların ifade özgürlüğüne yönelik ağır müdahale niteliğinde olduğu ve hukuki dayanağının olmaması nedeniyle başvurucuların Anayasa’nın 26. maddesinde korunan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.” ifadelerine yer verildi.
TİB’in erişimin engellenmesine ilişkin kararının mahkeme kararı gerektirdiği belirtilirken, “Bu konuda görevli mahkemelerin sulh ceza mahkemeleri olduğu ve mahkemelerce verilen kararın niteliği itibarıyla bir ceza muhakemesi koruma tedbiri olduğu açıktır. Buna göre TİB ancak mahkemece bu konuda alınmış bir karara dayalı olarak ve bu kararda öngörülen tarzda engelleme kararının icrasını gerçekleştirebilecektir.” ifadeleriyle yasağın yürürlükteki hukuka da aykırı olduğu belirtildi.
ABD: Mahkemenin kararı bir an önce uygulanmalı
Anayasa Mahkemesi’nin Twitter yasağının kaldırılmasına yönelik kararıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da bir açıklama yaptı. Twitter yasağının sona ermesi ve bu yönde alınan mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğini ifade eden Harf, “Mahkeme kararının hızlı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Mümkün olan en hızlı şekilde.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti