1 Nisan 2014 Salı

CHP ‘kıyı partisi’ unvanını sürdürdü



HABER ANALİZ





GÜLER
1 Nisan 2014, Salı
CHP, 30 Mart yerel seçimlerini yüzde 28’lik oy oranı ve 6’sı büyükşehir olmak üzere toplam 13 il belediyesini, 174 ilçeyi kazanarak tamamladı.
2004 yerel seçimlerinde yüzde 18, 2009’da ise yüzde 23 oy alan CHP, oylarını son 2 seçimde 5’er puan artırmış oldu. Ancak kazanılan 13 ilden 11’inin kıyılara sınır olan iller olması, CHP’nin ‘kıyı partisi’ unvanını sürdürmesine neden oldu. Büyük umutlar bağlanan Mustafa Sarıgül, oyları yüzde 40’ın üstüne taşısa da İstanbul’da iktidar partisi ile aradaki 7 puanlık farkı kapatamazken, Mansur Yavaş Ankara’daki 7 puanlık farkı 1 puana indirdi. CHP, geçen seçim kazandığı Antalya’yı rakibi AK Parti’ye kaptırırken, Hatay’ı rakibinden almayı başardı.
    2009 yerel seçimlerinde AK Parti’nin 15 puan gerisinde kalan CHP, bu kez farkın 17 puanı aşmasına engel olamadı. İktidar partisinin yolsuzluk iddiaları ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kullandığı sert üsluba rağmen gücünü artırması, CHP’de şaşkınlıkla karşılanırken bir önceki seçimlere oranla parti oylarının 5 puan yükselmesi ‘olumlu ancak yetersiz’ olarak değerlendirildi. CHP’de bu seçimlerin en büyük hedeflerinden biri İstanbul ve Ankara’nın alınmasıydı. Bu çerçevede Türkiye genelinde tanınan Mustafa Sarıgül İstanbul’da, MHP kökenli Mansur Yavaş ise Ankara’da aday gösterildi. Sarıgül, bir önceki belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 37’lik oy oranını 3 puan artırmayı başardı, ancak iktidar partisiyle olan 7 puanlık farkı kapatamadı. Mansur Yavaş ise özellikle MHP tabanından aldığı destekle CHP’nin Ankara oylarını bir önceki seçime göre yüzde 31’den yüzde 43’e çıkarmayı başardı. 12 puanlık artışa rağmen, seçimleri yüzde 44 oy oranıyla yine Melih Gökçek kazandı.
    İzmir’de oyların yüzde 50’sini alarak Büyükşehir Belediyesi’ni yine rahat şekilde kazanan CHP, Ege ve Trakya’daki başarısını sürdürdü. İlk kez büyükşehir belediyesi sıfatını kazanan Aydın’da mevcut CHP’li Başkan Özlem Çerçioğlu, yüzde 43’lük oyla görevini sürdürecek. Muğla ve Çanakkale belediyeleri yeniden kazanılırken, Trakya’da büyükşehir belediyesi unvanı kazanan Tekirdağ’ın yanı sıra Edirne ve Kırklareli de yine CHP’de kaldı. Önceki seçimde DSP adayı olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan Yılmaz Büyükerşen yarışı yine önde tamamlarken, Ordu’da DSP’den seçilip CHP’ye katılan Seyit Torun aynı başarıyı gösteremedi. CHP, geçen seçimlerde AK Parti’ye kaptırdığı Hatay’ı bu kez ‘büyükşehir’ sıfatıyla ve AK Parti’ye geçen dönem seçim kazandıran Lütfü Savaş’la alan CHP, Antalya ve Mersin büyükşehir belediyelerini ise rakipleri AK Parti ve MHP’ye kaptırdı. Zonguldak, Sinop ve Giresun’da yine CHP adayları seçimi kazanırken, Burdur’un AK Parti’den alınması, Artvin’in ise AK Parti’ye kaybedilmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yine hiç il belediyesi kazanamayan CHP, İç Anadolu’da ise sadece Eskişehir’i aldı. Doğu’da oylar yüzde 10’un altında kalırken, önceki seçimlerde olduğu gibi batıya gittikçe oy oranları da arttı.
CHP, ANKARA SONUÇLARINA İTİRAZ EDECEK
Seçim sonuçları, her zamanki gibi çok sayıda itiraza da sahne oldu. Ankara’da sabah saatlerine kadar süren yarışta geride kalan CHP adayı Mansur Yavaş, rakibine sert suçlamalar yöneltti ve sonuçlara itirazda bulunacaklarını söyledi. Yavaş, “Ankara seçiminin iradesi maalesef sonuca yansımamıştır.” iddiasında bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise “Ankara’da itiraza konu olan sandıkların yeniden sayılmasını isteyeceğiz.” diye konuştu. Kaybedilen bazı büyükşehirlerin yeni Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklandığını da savunan Günaydın, “Mersin, Antalya ve Ordu’yu kaybetmemiz, Büyükşehir Yasası’nın getirdiği bir sonuçtur.” değerlendirmesinde bulundu. CHP yöneticileri, dün sonuçların büyük oranda netleşmesinin ardından durum değerlendirmesi yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Merkez’deki açıklamasının ardından bir araya gelen yöneticiler, seçim sonuçlarının ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi ve yeni döneme ilişkin stratejilerin en kısa sürede belirlenerek devreye konulmasını kararlaştırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti