17 Kasım 2013 Pazar

Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak



17 Kasım 2013
DIYARBAKIR
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine kardeşlik görüntüleri damga vurdu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’le birlikte halkın karşısına çıkan Erdoğan, Türk-Kürt kardeşliğinin altını çizdi. “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, birlikte yeni Türkiye olduğunu göreceğiz.” dedi. Uyuşturucu satamadığı, gençlerin kanını içemediği için süreçten rahatsız olanların bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, barış ve dostluktan yana olan Barzani’nin tarih yazdığını söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da önemli açıklamalarda bulundu. Kardeşlik  ve yeni Türkiye mesajları veren Erdoğan, “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, birlikte yeni Türkiye olduğunu göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın.” dedi. Barış ve dostluktan yana olduğu için Mesud Barzani’nin tarih yazdığını söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine kardeşlik görüntüleri damga vurdu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’le birlikte halkın karşısına çıkan Erdoğan, Türk-Kürt kardeşliğinin altını çizdi. “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, birlikte yeni Türkiye olduğunu göreceğiz.” dedi. Uyuşturucu satamadığı, gençlerin kanını içemediği için süreçten rahatsız olanların bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, barış ve dostluktan yana olan Barzani’nin tarih yazdığını söyledi. 
Başbakan Erdoğan, Diyarbakır’a hareket etmek için 09.40 civarında Esenboğa Havalimanı’na geldi. Kendisini, Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Fatma Şahin ile diğer yetkililer karşıladı. Başbakan’la Arınç’ın uçakta yaklaşık bir saat kadar sohbet ettiği öğrenildi. İddiaya göre ikili, aralarındaki gerginliğe ilişkin değil gündemdeki konularla ilgili konuştu. Heyeti taşıyan uçak, 11.20 sularında Diyarbakır’a indi. BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Başbakan’ı karşılamak için   havaalınandaydı.  Erdoğan, temaslarına belediye ziyareti ile başladı. Ziyaret çok sıcak bir ortamda gerçekleşti. Başbakan daha sonra valiliğe geçti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, sanatçılar İbrahim Tatlıses ve Şivan Perwer’le valilikte görüştü. Ardından tören alanına geçildi. Mesud Barzani, Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’le birlikte halkın karşısına çıkan Erdoğan, Türk-Kürt kardeşliğinin altını çizdi. Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’den bahsetti. İlk kez ‘Kürdistan’ ifadesini kullandı. “Ankara’da, İstanbul’da ağırladığımız Barzani’yi, bugün de Diyarbakır’da ağırlıyoruz. Tıpkı, babanız, amcanız gibi kardeşlerinizin toprağı, onların ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’ne hoşgeldiniz. Sizi, sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan bölgesindeki değerli kardeşlerimizi selamlıyorum.” diyerek başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:
Faili meçhullerin acısını bilirim: “Bir anne çocuğuyla kendi dilinde, annesiyle konuşmuyorsa bundan daha acı ne olabilir mi? Faili meçhullerin acısını bilirim. Birlikte yaşadık. Rengi farklı olabilir ama aynı zulmü, aynı ötelenmeyi hep bu toplumda birlikte yaşadık. Ret ve asimilasyon politikalarına biz son verdik. Yeni Türkiye’yi inşa ediyoruz.”
Tek parti zihniyetine izin vermeyin: “Kürt kardeşim, Türk kardeşim, Zaza kardeşim bu cumhuriyet senin cumhuriyetin. Bu bayrak senin bayrağındır. Sen bu ülkenin özbeöz vatandaşısın. Bu devletin sahibisin. Artık hiç kimse kimseyi hor göremez. Yeni Türkiye’de ayrımcılık olmayacak. Tek parti zihniyetinin, dayatmalarının inkar ve reddin oluşmasına izin vermeyeceğiz. Bölgede yeni bir tek parti zihniyetinin oluşmasına izin vermeyeceğiz.”
Sabotajlara karşı tek yürek olun: “Uyuşturucu satamadığı için, gençlerin kanını içemediği için rahatsız olanlar var. Kepenkler kapanmadığı için rahatsız olanlar var. Yolların, hastanelerin yapılmasından rahatsız olanlar var. Dün Nusaybin’de kardeşliğe kurşun sıktılar. Eğer siz bu sürece sahip çıkarsanız inanın bu süreç büyüyecektir. Hiç endişeniz olmasın. Her zaman barış ve dostluktan yana olmak önemlidir. İşte onun için Mesud kardeşim tarih yazdı. Şiddet, kan ve gözyaşından başka bir şey getirmedi ve getirmez. Diyarbakır’ın tehdit ve sabotaja karşı tek yürek olmasını istiyorum. Çocukların kanı üzerinden hesap yapanlara halkın ‘yeter artık’ demesi gerekiyor. Artık kimse yoksul Kürt çocuklarının kanı üzerinden siyaset yapmasın. Allah’ın izniyle gelecek çok daha farklı olacak. Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, birlikte yeni Türkiye olduğunu göreceğiz.”
400 çiftin nikâh şahitliğini yaptılar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen ve 400 çiftin nikâhının kıyıldığı toplu nikâh törenine katıldı. Tören Diyarbakırlı Havva ve Mehmet Zeydin Erberk, Meral Orakçı ve Yahya Oruç, Sema Bahadır ile Mehmet Salih Ekdi çiftinin nikâhının kıyılmasıyla başladı. Çiftlere şahitlik yapmaları için ise Bakan Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mesud Barzani ve Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve Başbakan Erdoğan sahneye davet edildi. Çiftlerin evlilik istekleri alındıktan sonra salondaki bütün çiftlere ayağa kaldırılarak topluca evlilik istekleri soruldu. Solandaki bütün çiftler birlikte ‘evet’ dedi. Barzani’nin çiftlere takmak üzere ülkesinden 3 bavul altınla geldiği öne sürüldü.
Başbakan Erdoğan ile Barzani, nikah töreninin ardından Green Park Otel’de 1 saat 20 dakika görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmede, enerji hatları, PYD, yeni sınır kapıları, çözüm süreci ve merkezi Irak yönetimi ile ilişkilerin ele alındığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanacak olan ve ‘Kürt boru hattı’ olarak anılan petrol hattı ile ilgili son durum masaya yatırıldı. Bu hattın 1,5 ay içerisinde açılması kararlaştırıldı. Bu hat, Erbil’den gelecek petrolü, Kerkük-Yumurtalık’a aktaracak. Böylece Kürt bölgesi petrolü dünya pazarına açılma imkanı bulacak. Görüşmede ayrıca Barzani’nin, Suriye’nin kuzeyinde ‘de facto’ bir özerk yönetime karşı çıktığı, bu konuda Türkiye ile paralel düşündüğünü söylediği bildirildi. AHMET DÖNMEZ DİYARBAKIR
YASAL UYARI:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Feza Gazetecilik’e aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece zaman gazetesi tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beşiktaş 1-1 Real Betis Maç Özeti